Uputstvo za održavanje frule

 

1.) Posle svakog dužeg sviranja ili jednom u par meseci frulu treba dobro podmazati iznutra i spolja ako je novija, a stare frule je dovoljno podmazati samo iznutra. Čeličnu žicu dužine 40-50cm saviti na jednom kraju oko 3-4cm i tu staviti malu krpicu (krpicu koja se ne osipa) dovoljne veličine da može da se provuče kroz donju rupicu na dnu frule. Prvo ubrizgati malo ulja ispod piska i u ostale rupice. Dobro nakvašenu krpicu provlačiti kroz celu frulu sve do piska. 


2.) Sam otvor piska pročistiti pljosnatim štapićem koji je napravljen od tvrdog i suvog drveta koji je umočen u ulje i lagano provlačiti kroz otvor piska i tako čistiti otvor od naslaga i prašine ali paziti da se glasnik ne ošteti i povredi. Spoljni deo frule ako je od čistog suvog drveta koji nije lakiran ili presvučen, premazati uljem a kasnije kada drvo upije ulje, dobro je frulu izglačati po dužini vunenom krpom. Tako se stvara jedan tanak i tvrdi sloj koji zatvara frulu i time daje bolju akustiku. 


3.) Dobro podmazanu frulu treba svirati što više da bi se razsvirala. 


4.) Frulu čuvati od sunca, jakih izvora toplote (peći, radijatora, itd) i vode-polivanja ili upadanja u bilo kakvu tečnost (kao i bilo kakve vrste prejake jake vlage u vazduhu).

  

5.) Frulu pažljivo čuvati od padova, udara ili nagnječenja.

  

6.) Ulje koje se najčešće koristi:


- Retko mašinsko ulje (na biljnoj bazi),
- Ulje za oružje ili za šivaće mašine
- Laneno ili maslinovo ulje (koje nije gusto)


                  

 

Autor teksta i crteža: Vojislav Pajović